Skip to content Skip to footer

Η Σημασία των Soft Skills στον Χώρο Εργασίας και η Συμβολή του Έργου Boost Train Retain της Innovation Hive

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, τα soft skills, aka μαλακές δεξιότητες δηλαδή οι δεξιότητες που σχετίζονται με την επικοινωνία, τη συνεργασία και τη διαχείριση συναισθημάτων, έχουν αναδειχθεί ως κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων. Ενώ οι τεχνικές δεξιότητες παραμένουν απαραίτητες, οι μαλακές δεξιότητες είναι αυτές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην αποδοτικότητα μιας ομάδας και τη συνολική επίδοση ενός οργανισμού. Η ικανότητα να διαχειρίζεται κανείς τον χρόνο του αποτελεσματικά, να επιλύει συγκρούσεις, να επικοινωνεί με σαφήνεια και να ενισχύει τη συνεργασία είναι δεξιότητες που όχι μόνο βελτιώνουν την παραγωγικότητα, αλλά ενισχύουν και την ευημερία των εργαζομένων.

Η έλλειψη αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στον χώρο εργασίας, όπως κακή επικοινωνία, χαμηλή αποδοτικότητα, και υψηλά επίπεδα στρες. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), αναζητούν συνεχώς τρόπους να βελτιώσουν τις εργασιακές τους συνθήκες και να διατηρήσουν το ταλέντο τους. Ωστόσο, η ανάπτυξη soft skills δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και πολλοί HR Managers αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να καθοδηγήσουν το προσωπικό τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εδώ έρχεται το ευρωπαϊκό έργο Boost Train Retain της Innovation Hive να καλύψει αυτό το κενό. Το έργο έχει στόχο την ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων που θα βοηθήσουν τους HR Managers να καλλιεργήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες στο προσωπικό τους. Μέσα από στοχευμένες δράσεις, το Boost Train Retain επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εργαλειοθήκης που παρέχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και τα εργαλεία για την ενίσχυση των soft skills στους εργαζόμενους. Οι HR Managers εκπαιδεύονται στο πώς να βοηθήσουν το προσωπικό τους να αναπτύξει δεξιότητες όπως η διαχείριση χρόνου, η επίλυση συγκρούσεων και η συναισθηματική νοημοσύνη, ενώ παράλληλα παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άμεσα από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Τον Αύγουστο, στο πλαίσιο του έργου, πραγματοποιήθηκε ένα εξειδικευμένο σεμινάριο αφιερωμένο στις soft skills για εργαζόμενους, HR Managers και leaders. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στα γραφεία της Innovation Hive και προσέφερε πολύτιμες γνώσεις στους συμμετέχοντες σχετικά με τη διαχείριση χρόνου και τη διαχείριση συγκρούσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε πρακτικά εργαλεία που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άμεσα στο επαγγελματικό τους περιβάλλον. Το σεμινάριο περιλάμβανε ένα διαδραστικό workshop, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν να ανταποκρίνονται στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον χώρο εργασίας.

Το Boost Train Retain προχωρά με την ανάπτυξη του δεύτερου πακέτου εργασίας (WP2), το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό και εργαλεία που θα υποστηρίξουν τόσο τους HR Managers όσο και τους εργαζόμενους στη βελτίωση των soft skills. Τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν σε όλες τις χώρες των εταίρων κατέδειξαν τις ανάγκες και τα κενά στις δεξιότητες των εργαζομένων και διαμορφώθηκε εκπαιδευτικό υλικό, όπως τα training pills, που βοηθά τους HR Managers να ενισχύσουν αυτές τις δεξιότητες στο προσωπικό τους.

Η συνεισφορά του έργου Boost Train Retain είναι ανεκτίμητη, καθώς προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη των soft skills και την ενδυνάμωση των εργαζομένων, προωθώντας παράλληλα την επαγγελματική ευεξία και την αποδοτικότητα σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης. Με την ενίσχυση αυτών των δεξιοτήτων, οι εργαζόμενοι γίνονται πιο αποδοτικοί, πιο ευέλικτοι και, τελικά, πιο ικανοποιημένοι από την εργασία τους, κάτι που συμβάλλει και στη γενικότερη επιτυχία των οργανισμών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου Boost Train & Retain και της Innovation Hive.

Leave a comment

Go to Top Skip to content